Hygienická péče o jazyk: Proč je důležitá a jak na ni?

Hygienická péče o jazyk je často opomíjeným aspektem dentální péče. Je ale důležité vědět, že důkladná ústní hygiena zahrnuje právě i péči o jazyk. V tomto článku si povíme o významu čištění jazyka a benefitech které přináší, ale také o rizicích hrozících, pokud je tato problematika odsunuta na vedlejší kolej.

Proč je hygiena jazyka důležitá?

Jazyk je důležitou součástí ústní dutiny a hraje klíčovou roli v procesech rozlišování chuti, mluvení a trávení. Povrch jazyka je pokryt malými výstupky zvanými papily, které se mohou snadno zanést zbytky jídla, a následně množícími se bakteriemi. Dalšími faktory, které zanášejí jazyk, jsou například kouření, konzumace umělých sladidel, pití alkoholu, nebo léky.  Pokud tyto nečistoty pravidelně nečistíme, mohou mít za následek zápach z úst, zánět dásní, zubní kazy, či další vážnější zdravotní komplikace.

blogjazyk2

Benefity používání škrabek na čištění jazyka

Škrabky na jazyk jsou speciálně navržené pomůcky, které efektivně odstraňují bakterie a nečistoty z povrchu jazyka. Pravidelné používání škrabek přináší několik výhod:

  • Předcházení zápachu z úst: Pravidelné čištění jazyka může významně pomoci při problémech se zápachem z úst, způsobeným hromaděním bakterií.
  • Prevence zubního kazu a zánětu dásní: Bakterie na jazyku mohou produkovat kyseliny, které poškozují zubní sklovinu a tvoří dobré prostředí pro zánět dásní. Zařazení čištění jazyka do dentální rutiny významně pomáhá předcházet těmto problémům.
  • Zlepšení chuti: Odstranění vrstvy bakterií a nečistot z jazyka zlepšuje naši schopnost vnímat chutě. Mozek pak tedy dostává přesnější informace a dokáže díky tomu lépe reagovat, a dávat tělu správné signály pro tvorbu správných trávicích enzymů a tak dále.
  • Zlepšení celkové ústní hygieny: Péče o jazyk je důležitou součástí komplexní dentální hygieny a měla by být zařazena se stejnou prioritou jako čištění zubů.

 

skrabkynajazykclanek
Pro co nejefektivnější vyčištění najdete v sadě 3 druhy škrabek. Určitě si jeden oblíbíte, ideální je však škrabky střídat a pojmout tak co největší možnou plochu jazyka. 

Rizika spojená s nedostatečnou hygienou jazyka

Pokud jazyku nebudeme věnovat dostatečnou pozornost, mohou se objevit následující komplikace:

  • Zápach z úst: Hlavní příčinou zápachu z úst jsou bakterie, které se hromadí na jazyku a produkuji škodlivé plyny.
  • Zánět dásní a zubní kaz: Bakterie hromadící se na jazyku mají neblahý vliv na celkovou kondici ústní dutiny, což zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a zánětu dásní.
  • Nepříjemný povlak: Při nedostatečné hygieně jazyka se může tvořit nepříjemný povlak, který znepříjemňuje život a může vést k dalším zdravotním problémům.

 

Vědecké studie potvrzující význam hygieny jazyka

Několik vědeckých studií se zabývalo důležitostí hygieny jazyka a efektivitou pravidelného používání škrabek na čištění jazyka:

"Mechanické čištění jazyka speciálními škrabkami bylo účinnější než používání zubního kartáčku. Při testech se měřila koncentrace sloučenin síry v dechu testovaných osob." - Journal of Periodontology, 2004.

"Použití škrabky na jazyk bylo efektivně prospěšné při snižování množství bakterií ve slinách." - Journal of Clinical Periodontology, 2008.

"Pravidelné čištění jazyka škrabkou prokazatelně pomáhá snížit riziko vzniku zánětu dásní a zubního kazu." - Journal of Oral Rehabilitation, 2013.

 

Závěr

Pravidelná péče o jazyk by neměla být opomíjena. Používání speciálních škrabek přináší díky efektivnímu vyčištění řadu výhod, jako je omezení zápachu z úst, prevence vzniku zubního kazu a zánětu dásní, zlepšení chuti, zlepšení funkcí jazyka. Vědecké studie potvrzují efektivitu mechanického čištění jazyka a jeho přínos pro celkové zdraví. Nezapomeňte zařadit péči o jazyk do svého každodenního rituálu a udržujte svůj úsměv nejen krásný, ale především zdravý.

Mrkněte na sadu škrabek od značky Toothy®, kde najdete 3 druhy škrabek pro dokonalé vyčištění. Sada je v praktickém obalu a vybrat si můžete se 2 barevných variant.

Zpět do obchodu