Zaměřeno na ustupující dásně

Ustupující dásně jsou bolestivým problémem, který nemusí být v počátcích ihned viditelný. Přesto je včasné odhalení tohoto problému klíčové. Nejlepší možnou volbou je návštěva lékaře, který stanový přesnou diagnózu a doporučí vhodnou léčbu vašeho problému. Jak zjistit, zda byste k lékaři měli zajít? Zda trpíte odhalujícími se dásněmi? V dnešním článku se zaměříme na tento problém z blízka.

 

Jak poznat, že trpíte odhalenými krčky nebo ustupujícími dásněmi?

Ustupující dásně se dají poznat podle toho, že dásně sestupují ze zubů a odhalují kořeny pod nimi. Můžete zaregistrovat:

  • vroubek v místě styku zubu a dásně
  • jiné zbarvení zubu v blízkosti dásně
  • zub vypadá na první pohled delší (tím, že dáseň ustupuje, odhaluje více a více zubu směrem k jeho kořenu)

Varovným signálem je zvýšená citlivost zubů, jak při dotyku (čištění), tak i při konzumaci studených a teplých nápojů či jídel. Nejlepším způsobem je návštěva odborníka, který problém lehce pozná a stanoví metodu léčby.woman-biting-her-lips-3762440

  

Důvody vzniku ustupujících dásní

  1. Genetika

Právě genetika může být jedním z hlavních příčin toho, proč trpíte odhalenými krčky. Jako spousta jiných onemocnění, také tento problém je dědičný. Údajně má genetika podíl na odstupujících dásní celých 30`% z celkových příčin zánětu dásní.

  1. Velký tlak při čištění zubů

V předchozích článcích jsme se blíže podívali na důležitost výběru správného zubního kartáčku a správnou techniku čištění zubů. Vhodné je zvolit měkčí zubní kartáček, zuby čistit 2 x denně po dobu 5 minut a především velmi šetrně – ideálně krouživými pohyby: pro detailnější popis správného čištění zubů.

  1. Nedostatečné čištění zubů a dutiny ústní

Důležitá je především pravidelnost čištění zubů, délka doby čištění zubů, ale také nejen používání zubního kartáčku a zubní pasty, ale i péče ve formě čištění mezizubních prostor – mezizubní kartáčky, zubní nitě a ústní vody. Udělejte ze svého čištění zubů rutinu, do které zahrnete i právě čištění mezizubních prostor, ne jako nadstandartní péči, ale jako běžnou, každodenní rutinu. Vaše zuby (a především dásně) vám poděkují.

  1. Hormony

Těhotenství, menopauza, puberta či jiné hormonální výkyvy mohou také zapříčinit ústup dásní a zvýšit jejich citlivost.

  1. Infekce dásní

Bakteriální infekce dásní neboli periodontální onemocnění je chronická infekce, která napadá dásně a kosti v dutině ústní. Příčinou vzniku je především přemnožení plaku na povrchu zubů. Léčba je důležitá, jelikož neléčení může mít za následek až ztrátu zubu. Varovným signálem jsou krvácivé dásně při čištění, proto tento příznak nepodceňujte.woman-with-red-lipstick-smiling-3762453

 

Jak lze zastavit ústup dásní?

Jak už jsme zmiňovali, nejdůležitější je návštěva lékaře, který stanový vhodnou metodu podle stavu vašich zubů a dásní a podle míry ústupu dásní. Mezi metody, které pomohou s ústupem dásní patří

Správná ústní hygiena

Důležité je osvojit si správnou techniku čištění zubů a mezizubních prostor, jak jsme si uvedli, častou příčinou ustupujících dásní je přílišný tlak nebo nedostatečné čištění. Dbejte proto na prevenci.

 Antibakteriální zubní pasty a ústní vody

Používání antibakteriálních ústních vod a zubních past má klinickou ověřenost, ideální je poradit se s vaším zubním specialistou a vybrat tu se správným složení přímo pro vaše zuby.

Konvenční terapie

Většinou k léčbě odhalených zubních krčků tato metoda stačí. Probíhá dvoufázově a je možné, že bude třeba ji několikrát opakovat. V první fázi dochází k odstranění zubního plaku a zubního kamene, ve druhé fázi pak lékař provede kyretáž (vyhlazení kořenů zubů).

Operace dásní

Existuje několik typů operací, které může lékař stanovit. Většinou se provádí až ve vážnějších případech.

 

Babské rady na ustupující dásně:

Můžete vyzkoušet následující roztoky z přírodních surovin, které by údajně mohly pomoci se zastavením ústupu dásní. Výplach úst můžete provést s roztokem obsahujícím:

  1. Mořskou sůl
  2. Heřmánkový čaj
  3. Zelený čaj
  4. Vyplachování sezamovým olejem
Zpět do obchodu