10 potravin, které obarvují Vaše zuby

Kterému jídlu a pití byste se měli vyhnout pro maximalizaci účinků bělení?

Dobré návyky ústní hygieny jsou prvním krokem k bílým zubům. Polovina celé bitvy je ve skutečnosti tím, co jíte a pijete. Naše sady pro bělení zubů Vám pomohou s až o 8 odstínů bělejšími zuby, pozor však na to, co během bělení jíte. Abychom vám pomohli dosáhnout maximálních výsledků s Toothy®️, sepsali jsme seznam 10 potravin, které by mohly zabarvit Vaše zuby.

# 1 - Káva

Káva způsobuje skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Není žádným překvapením, že první položkou na našem seznamu je káva (k našemu zděšení). Kávová zrna obsahují přírodní sloučeninu známou jako tanin, tajnou složku, která jim dodává suchou a hořkou chuť. Bohužel jsou taniny také viníkem za skvrny a zabarvení, které přicházejí s ranním šálkem kávy.

Vaše zuby jsou porézní, což znamená, že přirozeně absorbují jakékoli jídlo nebo tekutinu, kterou konzumujete. Chcete-li se vyhnout skvrnám, zkuste vypít kávu přes brčko, nebo víčko na coffee-to-go, abyste omezili kontakt se zuby. Pokud preferujete černou kávu, zvažte přidání kapky mléka k zesvětlení barvy, přidáte navíc zubům dávku vápníku.

# 2 - Čaj

Čaj způsobuje skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Pokud jste poté, co jste se dozvěděli, že káva zabarví vaše zuby, zauvažovali nad čajem, máme pro vás další špatné zprávy. Stejně jako káva, obsahuje čaj taniny také. Čím tmavší je čaj, tím je pravděpodobnější, že způsobí na zubech skvrny. Dokonce ani bylinné a bílé čaje nejsou nejlepší, protože mohou pořád zuby obarvit.

Samozřejmě, pokud se nemůžete vzdát teplého čaje, je nejlepší jít směrem k lehčím směsím, aby se minimalizoval dopad skvrn. Někteří zubaři také naznačují, že čím vyšší je kvalita čaje, tím méně se zuby zabarvují.

# 3 - Víno

Víno způsobuje skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Na našem seznamu taninových sabotérů je také víno. Víno může být zodpovědné za jakékoli šedé zabarvení vašich zubů. Špatnou zprávou je, že šedé odstíny jsou mnohem obtížnější na nápravu než ty žluté. Dobrou zprávou je, že víno obsahuje mnoho přírodních antioxidantů, které detoxikují ústa a pomáhají bojovat proti kazům.

Běžně se lidé řídí pravidlem, že pokud jídlo nebo pití může zašpinit oblečení, pak může zašpinit i zuby. Možná tedy nevíte, že bílé víno může být pro vaše zuby stejně špatné jako to červené. Bílé víno je mnohem kyselejší, takže i když přímo nezpůsobuje změnu barvy, může být zodpovědné za to, že se stávající skvrny ponoří hlouběji do zubu. Pokud jde o víno, není mnoho řešení, takže nejlepším tipem k minimalizaci skvrn je omezit jeho příjem.

# 4 - Sycené nápoje

Sycené nápojé způsobují skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Do seznamu omezení můžete přidat i své oblíbené limonády, které obsahují kyseliny a barviva. Coca Cola je na špičce seznamu těch horších, ale i světlejší nápoje mohou způsobit skvrny na zubech. Všechny sycené nápoje mají kyselé vlastnosti, které vytvářejí malé díry v zubní sklovině.

Kromě toho, chemikálie použité k přidávání chuti se mohou také pást na vaší sklovině a pomáhat tak skvrnám z jiných potravin. Stejně jako u vína bude vaší nejlepší volbou snižování příjmu sycených nápojů. Všeho s mírou!

# 5 - Rajčata

Rajčata způsobují skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Ano, čtete správně - vaše oblíbené těstoviny s rajčatovou omáčkou mohou být příčinou skvrn na Vašich zubech. Rajčata jsou zde hlavním viníkem, a to kvůli jejich kyselosti, jasně červené barvě a sklonu k přilnutí k zubům. Bohužel, cokoli, co je na bázi rajčat, vám může zabarvit zuby. Přesto jsou rajčata díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů potravinou, které vaše tělo potřebuje.

Abyste předešli skvrnám, přejděte na světlejší krémové omáčky a krátce po jídle si zuby vyčistěte a opláchněte. Pokud byste si nechtěli nechat ujít velkou mísu Boloňských špaget, můžete si před nimi dát salát. Zelená zelenina jako hlávkový salát a brokolice pomáhají vytvářet ochranný film na zubech a zabraňují usazování jakýchkoli skvrn.

# 6 - Kari

Kati způsobuje skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Žádná překvapení - pokud rajčatová omáčka způsobuje skvrny, pak kari omáčka je pro Vaše zuby stejně špatná. Hluboká pigmentace tohoto koření dává indickým pokrmům tmavou barvu a způsobuje, že se v průběhu času objevují na zubech žluté skvrny.

Z tohoto důvodu byste měli omezit množství kari ve vaší stravě. V opačném případě Vám může přidání zdravého množství zelené zeleniny pomoci odvrátit tmavé skvrny a zabarvení.

# 7 - Sojová omáčka

Sojová omáčka způsobuje skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Japonská a Čínská jídla můžete přidat na seznam kuchyní, které většinou barví zuby. Jakákoli tmavá omáčka nebo tekutina způsobuje skvrny na zubech, sójová omáčka je však obzvláště silná kvůli své vysoké koncentraci.

Sójová omáčka navíc obsahuje vysoký obsah sodíku. Omezení příjmu může být prospěšné nejen pro prevenci skvrn, ale také pro snížení krevního tlaku.

# 8 - Balsamikový ocet

Balsamikový ocet je oblíbenou přísadou do salátů a přidává také chuť do široké nabídky dalších jídel. Bohužel se připojí do seznamu jako další tmavě zbarvená kapalina, která má na barvu zubů neblahý vliv. Balzamický ocet má navíc kyselé vlastnosti, takže je pravděpodobné, že se vám bude držet mezi zuby a poškozovat sklovinu.

Zvažte snižování dávek balsamika nebo přejděte na lehčí ocet, abyste se před skvrnami ochránili. Pokud se bez něj neobejdete, nezapomeňte si vyčistit a opláchnout zuby krátce po jídle, aby se zabránilo usazování a následnému znečištění zubů.

# 9 - Sladkosti

Sladkosti způsobují skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Pokud jste někdy měli v horký letní den zmrzlinu, jistě víte, že vaše rty a jazyk jsou jasně zbarveny. Pravděpodobně nevíte, že vaše zuby jsou zbarvené také. Je pravidlem, že jakékoli sladkosti, které způsobí změnu barvy jazyka, mohou také zašpinit vaše zuby. Pokud jste závislí na sladkostech, nezapomeňte se vyhnout těm s tmavým zbarvením.

Staré rodičovské výhružky o příliš velkém množství bonbónů a hnijících zubech má také něco do sebe. Cukr se může usadit na zubech a přilákat do úst bakterie. Když se bakterie a cukr spojí, uvolní kyseliny, které začnou napadat zuby a způsobují malé skvrny. Dobrou zprávou však je, že pokud nebudete trvale jíst spoustu sladkých dobrot, v malých dávkách nenadělají mnoho škod.

# 10 - Ovoce

Ovoce způsobuje skvrny na zubech. Použijte Toothy!

Borůvky, ostružiny, třešně, granátová jablka a další druhy ovoce jsou též na tomto seznamu potravin, které vám mohou zabarvit zuby. Stejně jako u rajčat mají obsažené antioxidanty v těchto plodech pozitivní účinky na zdraví, ale po jídle zanechávají tmavé skvrny. Pokud jde o ovoce, pokud vnímáte, že vám může zanechat skvrny na šatech, pak to samé platí pro zuby.

Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů a zdravotním přínosům spojeným s těmito plody není jejich vynechávání z vaší stravy tou nejlepší volbou. Místo toho se ujistěte, že si po každé porci vypláchnete ústa, abyste smyli barvivo ze zubů. Pokud vše ostatní selže, zkuste to zakončit sklenicí mléka, nebo kouskem sýra, což pomáhá posílit zuby a neutralizovat kyseliny.

Klíčem k získání bělejších zubů může být změna vaší stravy a zahájení některých zdravých návyků. Nemusíte se vzdávat ranní kávy nebo vyřadit všechny vaše těstovinové omáčky. Vždy dbejte na pravidelné čištění zubů a vyplachování úst. Mějte vždy v zásobě pár bělících gelů Toothy, aby jste měli svůj zářivý úsměv pod kontrolou a celý proces bělení doručil maximální efekt.



Zpět do obchodu