Citlivost zubů? Příčiny, léčba a prevence

Zažíváte ostrou bolest zubů, která se stupňuje tlakem, nebo horkými a studenými nápoji? Zjistěte, jak léčit hypersenzitivitu dentinu (zuboviny), a také různé metody prevence.
Pokud máte citlivé zuby, mohou některé činnosti, jako je jejich čištění, či konzumace jídla a pití, způsobit akutní bolest. Citlivé zuby jsou obvykle výsledkem opotřebované zubní skloviny, nebo odkrytých kořenů zubů.

Proč se zuby stávají citlivými?


Vaše zuby jsou chráněny tvrdou vnější vrstvou, známou jako sklovina, která chrání dentin v povrchové části každého zubu. Citlivost dentinu se má tendenci projevit vždy, když Váš dentin ztratí ochrannou vrstvu skloviny, která pak vystavuje nervové zakončení horkým, studeným, nebo kyselým potravinám, které způsobují bolest a nepříjemný pocit.

SKLOVINA VS DENTIN


%C5%A0patn%C3%A9%20n%C3%A1vyky

10 hlavních příčin, které způsobují citlivost zubů

Ve Vaší každodenní rutině mohou být věci, které přispívají k citlivosti zubů:

Příliš mnoho čištění / příliš agresivní.
Kyselé potraviny jako rajčata, pomeranče, víno, okurky, kvašená jídla a sýry, citron, kiwi, či grapefruit.
Skřípání zubů (mnoho lidí to dělá ve spánku, aniž by to věděli).
Zubní pasta na bázi peroxidu.
Přemíra chemických ústních vod.
Onemocnění dásní.
Ponechaný zubní plak.
Poškozené zuby.

 

5 tipů, jak citlivosti předejít


Denní čištění - Správné číštění dvakrát denně po dobu dvou minut zubní pastou bez vysokého obsahu abraziv, nebo peroxidu, může pomoci při prevenci citlivosti zubů.

Extra měkký zubní kartáček se štětinami - Pomocí měkkého kartáčku po zubech jemně pohybujte nahoru a dolů, aby nedošlo k příliš agresivnímu kontaktu.

Zubní nit - Použití jednou denně může pomoci zbavit se nečistot a plaku na hůře dostupných místech.

Dodržování stravy s nízkým obsahem kyselin - dieta s nízkým obsahem kyselých potravin a nápojů také pomáhá zabránit citlivosti zubů.

Zelený čaj - Zelený čaj je dalším produktem známým pro své blahodárné účinky. Díky svým protizánětlivým účinkům prokazatelně působí jako prevence rakoviny a kardiovaskulárního onemocnění. Může také pomoci v dutině ústní.

Spr%C3%A1vn%C3%A9%20n%C3%BDvyky

 

 

Provedením několika malých změn ve vaší každodenní činnosti, například ústní hygieny, nebo toho, co jíte a pijete, můžete předejít citlivosti zubů. V neposlední řadě je také důležité pravidelně navštěvovat svého zubaře.

Zpět do obchodu