10 tipů jak bojovat proti chuti na sladké

Chuť na sladké je zcela běžná. Mnoho lidí ji zažívá na pravidelné denní bázi. Občasná odměna v podobě sladké tečky jako je zákusek k odpolední kávě v oblíbené kavárně není na škodu, problém ale může nastat, pokud konzumace sladkého začne přesahovat zdravou míru. Dobrá zpráva je, že s trochou disciplíny může chuť na sladké dlouhodobě klesat a nebudete ji tak pociťovat v tolik častých intervalech. Ptáte se jak na to? Od toho tu jsme pro Vás! Sepsali jsme hned 10 tipů, jak proti chuti na sladké bojovat a jak ji v delším časovém horizontu snížit.

 pexels-igor-ovsyannykov-205961

 

Proč je sladké škodlivé

Přílišná konzumace přidaného cukru má mnoho negativních dopadů na zdraví, včetně zvýšené kazivosti zubů, nebo nevzhledného žlutého zabarvení. Světová zdravotní organizace doporučuje pro dospělého člověka maximální denní dávku přidaného cukru na 30 gramů. Chuť na sladké není to samé, co hlad. Chuť na sladké je vlastně volání našeho mozku po odměně. Na vině je totiž hormon zvaný dopamin, který nám zlepšuje náladu, jinak nazýván také hormon spokojenosti a odměny. Kombinace hladu a chuti na sladké je pak hlavní příčinou, proč většině lidem selhává dieta. Konzumace skutečného plnohodnotného zdravého jídla není první věc na mysli člověka, když stojí před kuchyňskou linkou s hlavou plnou dezertů. Nejlepší volbou v této situaci je však jídlo bohaté na protein, patřit sem může například maso, ryby nebo vajíčka. Podpořte svůj bílý úsměv nejen správnou dietou, ale i revoluční péčí – bělící sada na zuby od české značky Toothy, speciální LED světlo a gel na přírodní bázi, vhodný i pro citlivé zuby! V dostání v několika délkách kúry.

pexels-the-lazy-artist-gallery-1332313 

 

10 tipů jak bojovat proti chuti na sladké:

Ovoce nebo protein. Pokud pociťujete hlad a chuť na sladké zároveň donuťte se sníst zdravé jídlo a počkejte alespoň 20 minut před další konzumací. Dát si kousek ovoce jako je například jablko může pomoci překonat velkou chuť na sladké, dejte si také pozor na dostatečný příjem proteinu v průběhu dne, jeho nedostatek pak může způsobovat velký hlad a touhu po cukru.

 

Vyzkoušejte sport – ideální volbou je aerobní cvičení jako je běh, tanec, ale třeba i svižná procházka. Cvičením tělo vylučuje endorfiny, známé také jako hormony štěstí, díky nim pak tělo přestane mít chuť na sladké.

 

Vyčistěte si zuby. Máte pravidelně po jídle potřebu dát si nějakou cukernatou dobrotu? Dá se proti tomu bojovat. Vyčistěte si po jídle zuby pomocí zubní pasty. Nejen že udržíte svoje zuby zdravé pomocí odstranění zbylého jídla, mentolová chuť také pomůže v boji proti chuti na sladké. Vyzkoušejte ekologický Toothy kartáček z bambusu a bělící zubní pasty na noc i ráno Toothy All Day Care.

 

Nekupovat sladké vůbec. Ideální způsob, jak se vyhnout sladkému je nemít tyto potraviny doma, nebo alespoň k nim udělat horší přístup – uklidit je do nejvyšší police nebo do sklepa. Pokud máme sladké na dosah ruky nebo přímo na očích, potřebujeme daleko větší dávku sebe-disciplíny, než když musíme vytvořit nějakou námahu k jejich získání.

 

Vypijte více vody. Někdy i tak jednoduchá věc jako dehydratace může způsobit neúnosnou chuť na sladké. Řešení je jednoduché – dejte si velkou sklenici vody a počkejte několik minut, možná jste jen v průběhu zapomínali na vodu.

 

Sáhněte po hořké čokoládě. I čokoláda je zdravá potravina plná antioxidantů, pokud tedy vyberete variantu bez nálože přidaného cukru a tuku. Studie dokonce ukazují, že hořká čokoláda může mít pozitivní vliv na snížení tlaku a snižuje riziko nemocí.

 

Nepřeskakujte jídla. Hladověním způsobíme to, že naše tělo bude prahnout po rychlé záchraně, jsme tak více náchylní k popadnutí první věci, kterou najdeme, ideálně sladkou, která pomůže dostat nízkou hladinu cukru zpět. Myslete proto i na svačiny mezi hlavními jídly.

 

Za chuť na sladké může také nedostatek spánku. Podle studií, ačkoliv se to může na první pohled zdát nepravděpodobné, lidé, kteří mají spánkovou deprivaci konzumují více cukru a mají na cukr i daleko větší chuť.

 

Dovolte si něco sladkého, bez výčitek. Pokud pocit chuti na sladké přetrvává i přesto, že jste vyzkoušeli některý z tipů (vypít sklenici vody, dát si jablko), dovolte si kousek dortu, zmrzliny nebo čokolády. Výjimečně se nic nestane, nemějte výčitky, nic se neděje, jsme jen lidé. Jde se dál!

 

Jde o zvyk? Změňte ho. Někteří lidé jedí sladké ze zvyku nebo z emocionální potřeby. Stres? Saháte po čokoládě? Co si takhle vytvořit jiný zdravější zvyk? Příště až budete ve stresu, vydejte na rychlou procházku. Uděláte něco pro celkové zdraví, zdraví zubů i svojí postavu!

 

Máte nějaké ověřené tipy?

 pexels-cliff-booth-4056723

 

Zpět do obchodu