2022 bude váš rok! Jak na to?

V Toothy nemyslíme pouze jen na krásně bílé a zdravé zuby pomocí Toothy bělících sad a vychytaných dentálních produktů, ale také na to, abyste měli více důvodů k úsměvu! Nastartujte svůj rok 2022. Letošní rok patří vám!

 

Znáte metodu SMART?

Metoda SMART slouží k hodnocení kvality cílů, používá se ve firmách v oblasti projektového řízení, může se ale také skvěle hodit pro cíle osobního rozvoje. Právě pro nastavování osobních cílů může být tato metoda velmi nápomocná.

Jaký je rozdíl mezi tímto: ,,v roce 2022 chci jíst zdravěji“ vs. ,,každý talíř mého jídla se bude skládat z ½ ze zeleniny nebo ovoce“ nebo dalším příkladem může být ,,v roce 2022 budu více cvičit“ vs ,,v roce 2022 uběhnu 3 x týdně 5 km?“ První varianta je špatně formulovaná, druhá naopak správně.

Často si zadáváme cíle, které jsou nesrozumitelné, nepřesné a my nevíme kde začít. Chci jíst zdravěji – jak to ale budu měřit? Jak to pro mě vypadá? Co to znamená? Právě metoda SMART může pomoci. Při stanovování cílů byste měli myslet na to, aby každý cíl splňoval každé písmenko metody:

  • S (specific) – konkrétní cíl: Co chci dokázat?
  • M (measurable) – měřitelný cíl: Můžu ho nějak měřit/ můžu měřit svůj pokrok?
  • A (acceptable/ achievable) – dosažitelný: Jak lze cíle dosáhnout?
  • R (reasonable/ realistic) – realistický: Je na cíl vhodná doba?
  • T (time) – ohraničený v čase – Jak dlouho to bude trvat?

Další příklady dobře nastavených cílů mohou být například: každý měsíc přečtu 1 knihu, do konce roku našetřím xxx peněz, denně ujdu alespoň x km.

 pexels-moose-photos-1036623

Finanční cíle

Víte, že každý člověk by měl mít našetřeno tolik peněz, aby mu daná rezerva vystačila na 3 měsíce? Především z důvodu výpadku příjmu nebo pro případ neplánovaných nákladů.

Jak si stanovit finanční cíl?

  1. Definujte si své příjmy – kolik peněz na svém účtu pravidelně každý měsíc máte
  2. Definujte si své nezbytné měsíční náklady – bydlení, jídlo apod.
  3. Mějte přehled o svých ostatních nákladech – dělejte si poznámky, možná vás to, za co utrácíte překvapí
  4. Stanovte si finanční cíl – kolik peněz chcete ušetřit a do kdy? Na co konkrétně šetříte? 

Metoda 50/30/20

Jedná se o techniku, jak vycházet lépe s penězi, princip je jednoduchý - váš měsíční příjem rozdělíte do 3 kategorií:  50 % na nezbytné věci, 30 % na cokoliv a 20 % z částky ušetříte.

pexels-nataliya-vaitkevich-6863515 

Osobní cíle

Osobní cíle mohou mít několik oblastí:

  • Zdraví: kvalita a délka spánku, zdravý jídelníček, pravidelný pohyb a péče o sebe. Pro tu nejlepší zubní péči jsme tu my. Česká značka Toothy nabízí komplexní produkty pro správnou zubní hygienu, ale také šetrné domácí bělící sady, které jsou vhodné i na citlivé zuby. Viditelné vybělení zubů je vidět již po pár dnech používání. Toothy dbá na zdraví zubů, bělení neobsahuje peroxid, který může zuby nenávratně poškodit. Pro naše zdraví je také velmi podstatný spánek: jeho nedostatek, ale i nadbytek je pro naše zdraví škodlivý. Důležité je denně spát ideálně kolem 8 hodin (u dospělého člověka), pro kvalitnější spánek se zaměřte na spánkovou hygienu, která zahrnuje návyky před spaním jako je omezení modrého světla, omezení jídla, pravidelnost uléhání a vstávání nebo vyvětrat místnost.

 

  • Rodina a blízcí: říká se, že jsme průměr 3 lidí, se kterými jsme nejvíce v kontaktu. Okolí nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Cíle ohledně rodiny mohou například zahrnovat pravidelnější návštěvu rodiny, častější volání, nebo i například nastavování správných hranic.

 

  • Své já: máte zvyky, které se chcete odnaučit? Chcete nové zvyky implementovat? Např. zbavit se prokrastinace, být efektivnější, lepší time-management, nelpět tolik na minulosti, odpustit… Existuje řada rozvojové literatury, která vás posune dál, pokud knihy nejsou pro vás, existují další možnosti, které vám s daným cílem pomohou.

pexels-philip-ackermann-878151 

Pracovní cíle

Ať už se jedná o rozvoj v dané oblasti, zisk potřebného vzdělání, nebo založení vlastního podnikání, myslete na své cíle okem metody SMART

pexels-andrea-piacquadio-864994

Zpět do obchodu