5 chyb, které děláte při čištění zubů a jak jim předcházet

Čištění zubů je něco, co je součástí denní rutiny každého z nás. Čistíte si zuby správně? Pojďte zjistit, jaké jsou nejčastější chyby při čištění zubů a jak jim předcházet. 

 

Používání nevhodného kartáčku

Jak si vybrat z tak široké nabídky zubních kartáčků, které obchody nabízejí? Přes elektrické, manuální, po různé typy štětin. Jak se v tom vyznat? Nejdůležitějším faktorem, který by vás měl zajímat, je tvrdost štětin. Příliš tvrdé štětinky zubního kartáčku mohou vaše dásně poškodit. Důvodem zvýšené citlivosti zubů (například při pití studených nápojů) může být právě používání kartáčku s tvrdými štětinami. Lepší volbou jsou extra měkké kartáčky, které vaše zuby vyčistí dokonce efektivněji než ty s tvrdými štětinami. 

unnamed

 

Příliš tlaku při čištění nevyčistí zuby lépe

Pokud si myslíte, že čím více tlaku při čištění použijete, tím lépe se o zuby staráte, opak je pravdou. Důležité je zuby čistit s malým tlakem. Při vyšším tlaku naopak zuby a dásně příliš namáháte. Plak usazený na zubech se dá lehce odstranit jemnými pohyby, není proto důvod drhnout. 

unnamed-2

 

Snaha vyčistit zuby za co nejkratší čas

Doporučený čas pro čištění zubů jsou 2 minuty při každém čištění. Věděli jste, že průměrně člověk stráví jedním čištěním zubů jen 45 sekund? Proč je to špatně? Fluorid, který je v pastách obsažen, nestihne za tak krátkou dobu na zuby navázat. Právě fluorid hraje důležitou roli v prevenci zubního kazu, je schopný zpomalit růst a metabolismus bakterií ve Vaší ústní dutině. 

unnamed-3

 

Používání jednoho zubního kartáčku příliš dlouho

Průměrná životnost zubního kartáčku jsou 3 měsíce (při čištění zubů 2x denně 7 dní v týdnu). Existují dva důvody, proč je nutné po této době dát svému zubnímu kartáčku sbohem. Za prvé, po 3 měsících používání se stávají štětinky kartáčku opotřebované a roztřepené a zuby už tak už dobře nevyčistí. Za druhé, na vašem kartáčku se také začnou hromadit bakterie a malé kousky zbylého jídla. Proto je ideální zubní kartáček pravidelně měnit.

unnamed-4

 

Nesprávný pohyb a technika při čištění zubů

Jak si zuby čistit správně? Nejlepší technika čištění zubů je krouživými pohyby nahoru a dolů. Ty jsou pro zuby a dásně šetrnější a snadněji odstraní zbytky usazeného jídla z mezizubního prostoru než příliš hrubé pohyby ze strany na stranu. Při čištění byste neměli také zapomínat na dásně, právě v místě připojení zubů k dásni se usazuje nejvíce bakterií.

unnamed-5

Zpět do obchodu