Jak mít zdravé dásně?

Zářivý úsměv je snem mnoha lidí, v dnešní době ovšem existuje hned několik metod bělení, které mohou k dosažení tohoto snu snadno pomoci a to i z pohodlí domova. Nejšetrnější volbou jsou způsoby pro domácí bělení, které neobsahují peroxid. Pro bezpečné bělení lze použít například sadu na bělení značky Toothy, která zuby vybělí pomocí LED světla a speciálního gelu, který obsahuje přírodní látky.

Při správném čištění zubů vhodným zubním kartáčkem, vhodnou zubní pastou a omezování potravin, které obarvují zuby, lze bílé  a zdravé zuby navíc udržet velmi dlouhou dobu. Většina lidí ovšem zapomíná na důležitost čištění mezizubních prostor, které má obrovský vliv na zdraví vašich zubů a především dásní. Právě v mezizubních prostorách se usazuje  nejvíce bakterií, které se mohou hromadit a způsobovat problémy. Nemoci dásní mohou člověka pořádně potrápit, proto je prevence i následná péče o zanícené dásně podstatná. woman-holding-a-smiley-balloon-1236678

 

Zánět dásní

Zánět dásní se také jinak označuje také jako gingvitida a je poměrně častým problémem, postihuje až 90 % celkové populace. K příznakům patří krvácení dásní, nebo i oteklé, podrážděné a zarudlé dásně. Většinou je zánět dásní způsoben nedostatečnou ústní hygienou, především usazováním zubního plaku při nesprávném čistění, může být ale také způsoben dědičnými faktory, někdy i vlivem přílišného stresu nebo kouření. Pomocí správné zubní péči lže tento problém eliminovat, nebo ho dokonce i zcela vyřešit. Pokud se nejedná o akutní zánět dásní, většinou zánět dásní nebolí. Když jsou dásně bolestivé a citlivé, může se jednat o jiný zdravotní problém než je zánět dásní, proto je důležité navštívit lékaře, který stanový přesnou diagnózu.

 

Nejčastější příznaky zánětu dásní:

  • krvácení při čištění zubů
  • citlivé, zarudlé nebo oteklé dásně
  • ustupující dásně v oblasti zubních krčků
  • zápach z úst
  • usazování zubního kamene

 

Jak na zánět dásní?

Pokud se u vás projeví některé z výše uvedených příznaků jako jsou: zarudlé a krvácivé dásně, oteklé dásně, ustupující dásně a odhalené zubní krčky, je nejlepší volbou návštěva lékaře pro zhodnocení zdravotního stavu. Vyšetření se obvykle provádí podle toho, jak moc dásně pacientovi krvácí. Lékař dokáže zánět dásní snadno odhalit, nejčastěji pomocí PBI indexu (indexu krvácivosti papil), který stanoví závažnost poškození dásní.

Léčba většinou probíhá v podobě důsledné ústní hygieny. Tou se rozumí používání mimo správné zubní pasty a zubního kartáčku také důsledné čištění mezizubních prostor. Podstatné je požívání zubních nití, mezizubních kartáčků, ústních vod na zánětlivé dásně, speciální zubní pasty, gelů a podobně. V závažnějších případech mohou být předepsána antibiotika nebo léky proti bolesti. Zprvu mohou dásně při mezizubní hygieně ještě více krvácet, tento problém by však měl po krátkém čase ustat a pacientovi pomoci zpět ke zdravým dásním.woman-girl-morning-reflection-4009776

 

Zpět do obchodu