Domácí tipy a triky pro bělejší zuby

V dnešním článku, bychom vám rádi přiblížili nějaké babské rady pro váš zářivější a bělejší úsměv. Někteří lidé se bělení zubů pomocí speciálních bělících sad bojí a tak raději zkouší různé tipy a triky, jak na bělení zubů z domácích surovin. To, že se daná potravina nachází uvnitř vaší lednice, spíže nebo poliček a používáte ji při běžném vaření a následné konzumaci však neznamená, že je stejně neškodná pro vaše zuby, když ji použijete místo bělících prostředků.

Podívejme se společně, co způsobuje žloutnutí zubů a jak jednotlivé potraviny použité pro bělení skutečně fungují, zda škodí, nebo naopak zubům pomáhají.

 

Co způsobuje to, že se vám zuby zbarvují do žluta?

  • specifické potraviny a nápoje jako jsou borůvky, káva, červené víno, čaj a další
  • strava, která obsahuje vysoké množství cukru
  • kouření
  • vedlejší účinky některých léků
  • věk – s rostoucím věkem zuby získávají žlutější nádech
  • genetické dispozice
  • špatná nebo nedostatečná zubní hygiena
  • chronický nedostatek slin (příliš suchá dutina ústní)

 

Čištění zubů

Asi nejefektivnější domácí způsob pro bělejší úsměv. Pravidelným čištěním zubů odstraňujete z povrchu zubů usazený zubní plak, který má sám nehezké zbarvení do žluta. Pro efektivní vybělení je však nejvhodnější použít bělící sady jako je například sada Toothy nebo si nechat zuby vybělit u lékaře.

Zubní pasty většinou bělí pomocí mikročástic, které zuby obrousí spíše mechanicky. Některé pasty obsahují peroxid vodíku, však v tak nízké koncentraci, že se nějaký zásadně viditelný výsledek nedostaví. Přesto však je čištění zubů základním krokem k zářivému bílému úsměvu. Jak si zuby správně čistit a jaký si vybrat zubní kartáček? Přečtěte si další články na našem Toothy blogu -  například 5 chyb, které děláte při čištění zubů a jak jim předcházet.

 black-cup-with-toothbrush-3737593

 Bělení zubů kokosovým olejem

Kokosový olej může mít širokou škálu využití – můžete ho použít při pečení, smažení, jako tělový i pleťový olej nebo také jako masku do vlasů pro regeneraci a výživu poškozených vlasů. Vybělí vám ale tento multifunkční zázrak vaše zuby?

Možná jste už na různých portálech, on-line magazínech nebo v nějakých diskuzích narazili na to, že kokosový olej může zuby vybělit. Bohužel nebylo potvrzeno žádnou studií, že by kokosový olej mohl mít na bělost vašich zubů skutečný vliv. Přesto nějaký přínos pro zuby má – kokosový olej má antibakteriální účinky, čili pomáhá ničit bakterie na povrchu skloviny, pro vybělení zubů je ale potřeba změnit zabarvení zubní skloviny zevnitř a to kokosový olej neumí – neprostoupí přes zubní sklovinu.

photo-of-person-holding-coconut-4631069

 

 Bělení zubů pomocí jedlé sody

Snad nejznámější trik jak na bílé zuby po domácku je bělení jednou sodou. Návod je jednoduchý – smíchat trochu jedlé sody s vodou, vytvořit kaši, se kterou si následně vyčistíte zuby. Měli byste to ale zkoušet?

Z dlouhodobého hlediska je tento způsob ,,domácího“ bělení opravdu nevhodný, může zásadním způsobem poškodit zubní sklovinu. Jedlá soda sice hezky odstraní skvrny na zubech, ale může také způsobit trvalé poškození zubní skloviny. Pozor, pokud právě nosíte rovnátka a chtěli byste jedlou sodu použít – může rozpustit některá lepidla, která drží vaše rovnátka pohromadě.wooden-toothbrush-3737581

 

Bělení zubů pomocí citrónu, pomeranče a slupky od banánů

Někteří lidé tvrdí, že lze pomocí natírání citrónu, pomeranče nebo slupek od banánů lze docílit bělejšího úsměvu. Je to ale opravdu možné?

Studie prokázaly, že pasty, které obsahují výtažky z kyseliny citrónové měly nepatrný vliv na skvrny od kouření a čaje, avšak neodstranily hluboce usazené skvrny. Při použití této metody si dejte pozor na to, že ovoce je kyselé. Kyselina může způsobit opotřebování zubní skloviny. Pokud si všimnete zvýšené citlivosti zubů, přestaňte tuto metodu používat.healthy-yellow-colors-raw-1343537

 

Pokud chcete viditelné vybělení zubů až o několik odstínů s garancí viditelnosti změny, doporučujeme vyzkoušet sadu na bělení Toothy. Vybrat si můžete ze dvou dostupných variant – 6 denní bělící kúry (Toothy Starter) nebo 12-ti denní bělící kúry (Toothy Pro). Bělení je velice šetrné a bezbolestné, probíhá pomocí LED světla a speciálního gelu, který neobsahuje peroxid vodíku

Zpět do obchodu