Léto, limonády a naše zuby

Přemýšleli jste někdy, proč máte divný pocit v ústech po vypití sladké limonády? Proč máte pocit, jakoby byly vaše zuby nějak měkčí, gumovější, méně hladké, prostě jiné?

Léto a studené sladké nápoje k sobě jednoduše patří, pojďme se ale spolu podívat, jaký vliv mají osvěžující limonády na zubní sklovinu, dásně a ústa. Možná příště sáhnete po obyčejné studené vodě s mátou.

 

 Proč vám limonády celkově neprospívají?

Sladké nápoje by se měly řadit na žebříčku skladby vašeho pitného režimu až někam na konec a v ideálním případě je pít opravdu výjimečně. V čem je problém? Limonády obsahují velké množství kalorií, které jsou ale označovány jako prázdné kalorie a neobsahují žádné potřebné nutriční hodnoty. Po vypití sladkého kalorického nápoje člověk navíc nemá pocit plnosti, jako kdyby snědl nějaké jídlo se stejnou kalorickou hodnotou. Jedná se tedy o takové kalorie navíc, kterými člověk nezažene hlad. V průměru jedna plechovka sladké limonády obsahuje kolem 150 kcal, což může při denní konzumaci vést k nečekanému nárůstu váhy (studie uvádí příbytek až 2,5 kg za rok, při konzumaci 1 sladkého nápoje denně, pokud člověk nesníží svůj kalorický příjem jinde).

 Navíc se uvádí, že sladké nápoje (ať už jsou slazené cukrem nebo náhražkami cukru), stimulují jedince k ještě větší konzumaci sladkého – vyvolávají totiž chuť na další cukrem nabité potraviny. To, že je limonáda druh nápoje a ne druh jídla jako třeba kousek zákusku, v lidech evokuje pocit, že nemusí při hubnutí tyto nápoje vyškrtávat jako třeba dorty, které jsou očividné a první na řadě při redukční dietě.

 Pití slazených limonád nemá vliv pouze na naší váhu, ale také na naše zdraví. Harvardská studie uvádí, že pitím 1-2 nápojů denně zvyšuje riziko vzniku cukrovky až o 26 % více než u lidí, kteří tyto nápoje nekonzumují. Pití limonád také může přispívat ke vzniku srdečních onemocnění, další provedená studie, které se zúčastnilo 40 000 osob ukázala zvýšené riziko srdečního infarktu a to až o 20 % více při konzumaci 1 plechovky sladkého nápoje denně, než u člověka, který limonády takto často nekonzumuje. U těchto nemocí to nekončí, sladké limonády ovlivňují také zdraví našich kostí, ale i zubů.

pexels-lucie-liz-3256807 

Jaký vliv mají limonády na vaše zuby?

Když už jsme si vyjmenovali vliv pití sladké sody na naši váhu a zdraví, jaký má vliv na naše zuby?

Cukr, který je v limonádách obsažen, reaguje v naší ústní dutině s bakteriemi, které se zde nacházejí a vytváří kyselinu, která následně napadá zuby. Tento chemický proces trvá asi 15-20 minut a opakuje se po každém loku. Nezastaví ho ani dietní nápoj, který má obdobné účinky jako nápoj s cukrem, jelikož obsahuje vlastní kyseliny, které způsobují podobné reakce.

K čemu vůbec při této reakci dochází? Tento proces má vliv na zubní sklovinu, kterou tak oslabuje – prochází nejvrchnější vrstvou zubu, kterou postupně narušuje a ve finále dochází k ztenčení zubní skloviny. Oslabená zubní sklovina je pak náchylnější na vznik zubních kazů.pexels-artem-beliaikin-926569

Zásady pro pití sladkých nápojů

Nechcete se svého občasného sladkého nápoje vzdát? V pořádku! Léto je čas dovolených, odpočinku, posezeních s přáteli a zábavy. Jednou za čas, když si dáte svůj oblíbený drink, snažte se alespoň dodržet následující zásady:

  • používejte brčko, které vaši zubní sklovinu alespoň trochu ochrání před stykem s cukernatým nápojem a eliminuje chemickou reakci při každém srknutí
  • pijte hodně vody spolu s limonádou, nebo alespoň limonádu vodou zapijte, zajistíte tak propláchnutí úst a snížení působení sladkého na zuby
  • limonády si dopřávejte výjimečně, myslete na své zdraví, pravidelná konzumace limonád ničemu dobrému neprospívá
  • od chuti na sladké a lepšímu pocitu v ústech vám může pomoci žvýkačka, nebo také naše novinka – mentolový sprej Toothy Fresh pro svěží dech, vyzkoušejte!pexels-sebastian-coman-photography-3407777

 

Zpět do obchodu