Bojíte se svého zubaře?

Bojíte se svého zubaře? Pokud ano, nejste v tom sami! Podle studie provedené společností Dentavox až 60 % lidí (a to celosvětově) trpí úzkostí z návštěv svého zubního lékaře, 4 % lidí pak uvedlo, že kvůli svému strachu nikdy nepřekročili práh dentální kliniky. 

Krásné zuby můžete mít nejen díky sadám na bělení od české značky Toothy, ale také díky pravidelným preventivním stomatologickým prohlídkám, protože krásný úsměv je především zdravý úsměv. Toothy také myslí na zdravotní aspekt zubů, proto jsou bělící gely na zuby velice šetrné a neobsahují peroxid vodíku, který by zubní sklovinu nenávratně poškozoval. Díky unikátnímu složení se také hodí na citlivé zuby, nemusíte se proto obávat bolesti při tomto domácím bělení. Bělení je velmi efektivní a zabere pouze 10 minut denně po dobu několika dní.

pexels-alexander-krivitskiy-3706542-2 

 

Čeho se u zubaře bojíme?

Nejspíš je váš zubař či zubařka sympatickou osobností, která by za normálních okolností nechala náš srdeční tep v klidové rovině. Čeho se ale teda tolik bojíme? Podle  výše zmíněné studie se nejvíce lidí při návštěvě zubaře bojí zejména těchto věcí:

  • Bolesti
  • Zápachu chemie v ordinaci
  • Nehezkého zvuku vrtání zubu

 

Mezi dalšími strachy bylo uvedeno např. nemožnost odejít ze zubařského křesla nebo udržení otevřené pusy po tak dlouhou dobu. Vznik této fobie pak může pramenit např. ze špatných předchozích zkušenostech, z traumatické události, ale i z úzkostlivých povahových rysů.

 

Projevy úzkosti zahrnují:

  • Zrychlený tep nebo dech
  • Třes
  • Pocení
  • Návaly horka
  • Motání hlavy
  • Panické myšlenky

pexels-pavel-danilyuk-6812522

 

Proč je tento strach špatný?

Strach z návštěvy zubního lékaře nás může ovlivňovat v posouvání termínu na později. Mezitím však může dentální problém nabrat větších a bolestivějších rozměrů. „Dokud to nebolí, tak to řešit nemusím.“ Poznáváte se? Ve chvíli když už nás něco bolí bude za potřeba možná komplexnější a zdlouhavější léčba, která ovšem může vytvářet další a další strach a způsobovat další odkládání návštěvy. Hovoříme zde o tzv. paradoxu bludného kruhu, kdy cesta nevede žádným směrem a točíme se ve vlastním strachu. Prevence je proto základ! Nezapomínejte, že zdravotní pojišťovny z pravidla platí 1 preventivní stomatologickou prohlídku ročně. Ještě jste letos nebyli? Co takhle po přečtení článku si dát předsevzetí svému ihned zubaři zavolat a objednat se?

 

 

Jak s tímto strachem bojovat? Jak čelit vzniklé úzkosti?

  1. Zásadním řešením je nevyhýbat se problému. Jak jsme již zmiňovali, prevence je důležitá. Navštivte lékaře včas, zvednout telefon a zarezervovat si termín je nejjednodušší. Pokud máme z něčeho strach, nejlepší způsob je se tomu vystavovat, pak má totiž úzkost tendenci klesat
  2. Pomůže dech – dech máme vždy s sebou, dech nám dává znamení, že jsme v pořádku. V nebezpečí máme tendenci dýchat velmi jemně a málo, což tělo připravuje na klasickou reakci boj nebo útěk a strach tak narůstá. Zklidněním dechu dáte tělu signál, že se nic neděje. Pár hlubokých soustředěných nádechů postačí. Tuto techniku můžete trénovat doma – vyzkoušejte např. mobilní aplikace na vědomé dýchání, ve stresových situacích tak budete vědět, jak se sebou pracovat, protože budete mít techniku zklidňujícího dýchání předem nacvičenou 
  3. Opakujte si větu: „TO ZVLÁDNU“ – je v ní velká síla a dostanete pocit, že máte situaci pod kontrolou
  4. Vizualizace – myslete na něco, co je vám příjemné: moře, řeka, louka, hory, cokoliv, kde se cítíte bezpečně, tělo pak naladí podobnou vlnu
  5. Distrakce – distrakcí může být zmíněný dech nebo také poslech hudby či čtení knihy
  6. Komunikujte se svým lékařem – sdělte mu své pocity a obavy. Strach má někdy až moc velké oči, větší než je třeba, proto se možná bojíte zbytečně. Lékař může navrhnout formu postupu a ujistit vás, že bude vše v pořádku 

Pokud máte pocit, že váš strach nabírá větších rozměrů a ovlivňuje váš osobní nebo i pracovní život, můžete ho vždy konzultovat s odborníkem na lidskou duši. Doporučení můžete získat od svého praktického lékaře nebo si ho najít na internetu.

 

Toothy myslí nejen na krásu, ale i zdraví vašich zubů! Přinášíme vám nejen tipy na to, jak se o svůj chrup starat, ale také u nás najdete sekci Péče o zuby, kde naleznete krásné eko vychytávky pro každodenní použití - dentální niť, bambusové mezizubní kartáčky nebo revoluční zubní pasty na den a na noc! 

 

Zpět do obchodu