Jak vybrat správný typ zubní pasty?

 Také někdy stojíte v supermarketu nebo v drogérii před regály se zbožím a jste přehlceni nabídkou, která je před vámi? Různě barevné obaly, zubní pasty slibující různé efekty, mající různá složení. Nakonec saháte po náhodné pastě, která vypadá, že by možná mohla být ta správná? Jak se v tomto ohromném množství, co obchody nabízejí, vyznat a sáhnout po vhodné pastě?

 V dnešním článku se zaměříme na to, jak vybrat tu správnou pastu pro vaše zuby. Na úvod je podstatné zmínit, že nejdůležitějším prvkem ve správné péči o zuby je používání vhodného zubního kartáčku (pro výběr správného kartáčku vám může pomoci článek: 5 chyb, které děláte při čištění zubů a jak jim předcházet, kde je téma volby vhodného kartáčku zmíněno). Zvolení správné zubní pasty pak funkci kartáčku podpoří a posílí o chemické složení.

 

Nejdůležitějším faktorem při výběru zubní pasty je množství obsahu fluoridu v pastě. Jak se toto množství dozvědět? Většinou ho najdete na zadní straně pasty, kde je potřeba najít takzvaný PPM index. Pro dospělého člověka je nejideálnější najít pastu, která obsahuje fluorid v rozmezí od 1000-15000 PPM (pozor, pro malé děti je toto množství daleko nižší!).

Jak fungují fluoridy? Fluoridy posilují zubní sklovinu, odstraňují kyselé prostředí z úst a dodávají zubům potřebné minerály. Pomocí fluoridů se na zubní sklovině utváří ochranná vrstva, která má zamezit průniku bakterií.

 

Typy zubních past

 Bělící zubní pasty

Fungují bělící pasty efektivně? Ano i ne. Částečně bělící pasty zuby trochu vybělí, většinou spíše ale mechanicky (obroušením zubní skloviny). Ačkoliv bělící zubní pasty slibují vybělení zubů o několik odstínů, většinou pasty neobsahují tak velké množství aktivních složek pro efektivní viditelné vybělení – některé pasty obsahují peroxid vodíku ovšem v opravdu malé koncentraci. Často bělící zubní pasty obsahují mikročástice, které zubní sklovinu obrušují a tím ji zbavují (mechanicky) nežádoucího zbarvení.

Pokud toužíte po viditelně bělejších zubech bez mechanického poškození, doporučujeme sáhnout po produktech značky Toothy. Toohy funguje na bázi bělícího gelu, který je aktivován pomocí LED světla a garantuje viditelné výsledky a vybělení o několik stupňů, které si můžete změřit díky přiloženému vzorníku barev (škála vybělení).jars-with-tooth-powder-and-wooden-toothbrushes-4202388

 

Pasta pro citlivé zuby

Pokud máte citlivé zuby a dásně, mohly by vám pomoci právě pasty pro citlivé zuby, které volně koupíte. Minimálně je dobré jim dát šanci a pokud by vám s citlivostí nepomohly, je dobré navštívit svého zubaře, který vám doporučí pastu pro citlivé zuby (na předpis) se silnějším složení, než se dá sehnat v klasickém supermarketu/drogerii.woman-with-red-lipstick-smiling-3762453

 

Pasta s Aloe vera

Spousta značek do svých zubních past začala zařazovat také výtažek z aloe vera. Jaký účinek tato složka má a v čem je pro vaše zuby prospěšná? Aloe vera může pomoci zbavit se zubního plaku lépe než běžné pasty. Důležité je však upozornit na to, že tyto pasty neobsahují většinou fluorid, který je, jak jsme si již zmiňovali, nejdůležitější ve správné péči o vaše zuby. close-up-photography-of-aloe-vera-plant-1578504

Pasty pro obnovu zubní skloviny

Může pomoci pasta k obnově zubní skloviny? Spousta výrobců zubních past tvrdí, že používáním dané pasty dojde k obnově zubní skloviny. Je to vůbec možné?  Odpověď na tuto otázku závisí na stavu vašich zubů. Všeobecně lze říci, že pasta, pokud obsahuje fluorid, může pomoci k obnově zubní skloviny.photo-of-four-toothbrush-on-white-surface-4202464

Tip na závěr: Věděli jste, že zubní pasta by se neměla vyplachovat vodou? Tím, že si po čištění zubů vypláchnete ústa vodu, snižujete účinky dané pasty – látky obsažené v pastě se vám nestačí plně absorbovat do zubů a dásní. Proto je lepší přebytek pasty pouze vyplivnout a vodou nijak dále nevyplachovat.

Zpět do obchodu