Vliv přílišné konzumace cukru na vaše zdraví a zuby

Je to opět tady, léto začíná být v plném proudu a s tím se pojí také plavková sezóna. To, že cukr ve velké míře škodí zdraví i postavě, je všeobecně známý fakt. O to vás možná ještě více potěšíme, když přidáme o důvod navíc, proč se vyhnout rafinovaným cukrům a sladkým pokrmům! Cukr škodí také vašim zubům. A právě tyto tři důvody už stojí za to se nad přílišnou konzumací sladkého zamyslet.  

anna-sullivan--tR4fnNJW2A-unsplash

Cukr se může zprvu zdát jako neškodná potravina, při konzumaci ve velkém množství ale může mít velice negativní dopad na vaše zdraví. Jaký vliv má velká konzumace cukru na zdraví člověka?

 Nejprve se pojďme podívat na několik faktů o cukru:

  • Cukr může být rafinovaný nebo přírodní, rafinovaní je ,,klasický‘‘ bílý cukr, který je nejškodlivější
  • Mezi zdravé alternativy patří med, různé druhy sirupů jako javorový, agáve, nebo stévie, zvážit lze také přírodní (hnědý) cukr
  • Rafinovaný cukr tělu dodá spoustu energie a kalorií, jedná se ale pouze o prázdné kalorie, které neobsahují potřebné nutriční hodnoty
  • Lidé, kteří se stravují stravou s vysokým obsahem cukru mají často nedostatek vitamínů (především A a C)
  • Doporučená denní dávka cukru je maximálně 6 lžiček (25g) pro dospělou ženu a maximálně 9 lžiček (37g) cukru pro dospělého muže

  

Typy cukrů

Důležité je rozlišovat přidané cukry a přírodní cukry. Přirozené cukry se nacházejí například v ovoci nebo v některé zelenině, ty jsou pro člověka v naprostém pořádku, obsahují navíc vodu, vlákninu a vitamíny, takže jsou bohaté na živiny. Přidaný cukr je naopak hlavní složkou sladkostí, sladkých nápojů, sladkého pečiva a součástí dalších průmyslově zpracovaných potravin, právě tento typ cukru negativně ovlivňuje naše zdraví včetně zdravých zubů.

brooke-lark-ZkgWJ4BfgsE-unsplash

 

Vliv cukru na zdraví člověka

Nestabilní glukóza v krvi

  • Jednoduché cukry zapříčiňují prudký nárůst glukózy v krvi, za kterým následuje ještě rapidnější pokles
  • Tyto nestabilní výkyvy mohou způsobovat únavu a dokonce i nevolnost, toto rychlé kolísání cukru v krvi také může způsobit výkyvy nálad
  • Po tom, co cukr v krvi po snědení sladkého klesne, u některých jedinců může způsobit ještě větší chuť a touhu po sladkém

Obezita a nemoci

  • Konzumace velkého množství cukru vede k obezitě a jiným typům nemocí jako je cukrovka nebo srdeční nemoce. Nadměrná konzumace cukru může mít také negativní vliv na imunitní systém člověka. Bakterie, které se přirozeně nacházejí v těle, mohou přehnaně reagovat na cukry a způsobí přemnožení ,,špatných“ bakterií a způsobit v těle nerovnováhu.

 Malé množství chromu

  • Konzumace velkého množství cukru většinou obsahuje nízké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Za regulaci cukru v krvi je zodpovědný chrom, který může tělu chybět při konzumaci velkého množství sladkostí a jiných zpracovaných potravin s obsahem cukru. Chrom se přirozeně vyskytuje v oříškách, zelenině, olejích, houbách a celozrnných potravinách.

Urychlení procesu stárnutí

  • Cukr má také za následek urychlení stárnutí a tvorby vrásek. Čím je to způsobeno? Glukóza v krvi napadá proteiny, což se nazývá proces glykamace – glykamace je spojena s elasticitou kůže.

 Stres a úzkosti

  • Podrážděnost, deprese, stavy úzkostí i za těmito nepříjemnými stavy může být původcem bílý cukr. Jak je to možné? Cukr je svým způsobem návykovou látkou, vědci cukr označují jako silné narkotikum.

  

Vliv cukru na zuby a dásně

Rafinovaný cukr má přímý vliv na tvorbu zubního kazu, věděli jste, že cukr spolu se špatnou hygienou dutiny ústní nejvíce poškozuje zuby?

Jak to funguje? Po tom, co člověk sní potraviny, které obsahují rafinované cukry, molekuly se smíchají se slinami a bakteriemi, které se nacházejí v dutině ústní. To způsobí tvorbu zubního plaku, ten pokud se nechá na zubech (i po nesprávném čištěním zubů) může způsobit oslabení zubní skloviny a tvorbu zubního kazu.

Jak se tomu vyhnout? Čištěním zubů ihned po konzumaci sladkého. Konzumace sladkých potravin také vede k různým nemocem dásní.  Pozor také na sladké nápoje, které v sobě také skrývají rafinované cukry a zuby také poškozují.

rafael-rocha-UGFkfsj-4z4-unsplash

Důležitá je také správná péče o zubní dutinu jako je výběr správného kartáčku nebo správné pasty na zuby. V dnešní době je také daleko jednodušší mít zářivě bílý úsměv díky novým technologiím pro domácí bělení zubů jako nabízí značka Toothy.

Zpět do obchodu