Řekněte aááá! Co o vás může prozradit jazyk?

Co o našem zdraví může vypovědět vzhled jazyka? Na tom, jestli je na jazyku přítomen povlak, skvrny nebo různá zabarvení, se může podepsat stres, infekce, zdravotní problémy, ale i změna vzhledu například s věkem. Někdy může jít o zcela banální problém jako je nedostatečný příjem tekutin nebo chyba v životosprávě, na které nás chce naše tělo upozornit. Může se jednat i o indikaci chybějícího vitamínu B nebo chybějící železo, v některých případech je i nezbytná návštěva lékaře, pokud se jedná o přemnožení bakterií či plíseň. Jak rozpoznat, zda je jazyk i vaše zdraví v pořádku?

 pexels-helena-lopes-4453080

 

Podívejte se na svůj jazyk!

  • Ideální dobou na pozorování vzhledu jazyka je ráno na denním světle ještě před vyčištěním zubů.
  • Káva, alkohol, cigarety, čaj a některé potraviny mohou vzhled jazyka ovlivnit a zabarvit, proto by bylo „čtení“ z takového jazyka ne příliš vypovídající.
  • Ačkoliv drobné změny ve zbarvení jsou většinou neškodné a mohou být způsobeny právě konzumací potravin (například sklenka červeného vína jazyk umí krásně zabarvit do tmavě fialové), změny v barvě, tvaru nebo velikosti trvající delší dobu mohou být důvodem k nepokoji, to samé platí pokud se jedná o silnou vrstvu povlaku, která může poukazovat na přítomnost plísní, v obou zmíněných případech je dobré navštívit lékaře.

pexels-koolshooters-7143201 

 

Zdravý odstín jazyka

Zdravý jazyk by měl mít narůžovělou barvu, kdy se intenzita růžové barvy může u různých lidí lišit od tmavší růžové po světlejší odstín. Lehký bílý povlak je na jazyku většinou zcela normální, zpozornit byste však měli, pokud by se jednalo o silnější vrstvu bílého povlaku, který může naznačovat různé problémy. Pokud se na růžovém jazyku nachází lehké bílé skvrnky (mapy), nemusíte se také ničeho obávat, tyto skvrnky bývají také zcela normální a běžné.

 

 

Odlišné zbarvení jazyka

Různé zdravotní problémy mohou ovlivnit a zbarvit jazyk hned do několika barev. Černě zbarvený jazyk může být způsoben kouřením, špatnou ústní hygienou, některými léky, nebo vzácně také cukrovkou či HIV, dochází k nahromadění keratinu, což je protein nacházející se v kůži, vlasech i nehtech. Tmavé nápoje jako je káva, víno nebo čaj způsobují také černou barvu jazyka, proto se ihned nemusíte při pohledu na takto zbarvený jazyk lekat a nejdříve se zamyslet, jaké potraviny a nápoje jste konzumavali. Bílé zbarvení na jazyku může naznačovat přemnožení plísní, jak jsme již zmiňovali, lehké bílé zbarvení na jinak růžovém jazyku je normální, pozor si ale dejte na silnější vrstvu, nebo při zhoršeném polykání či jezení. Podobně také žlutě zbarvenýjazyk naznačuje přemnožení bakterií, může se jednat o špatnou ústní hygienu v kombinaci se suchými ústy. Někdy se jazyk může zbarvit do žluté předtím, než se stane černý a chlupatý, jedná o onemocnění, způsobené právě přemnožením bakterií. Fialově zabarvený jazyk zase může naznačovat špatnou cirkulaci krve nebo přítomné srdeční problémy a je proto dobré se poradit s lékařem. Červený jazyk může indikovat nedostatek vitamínu B nebo také železa, může upozorňovat na alergickou reakci na nějaké léky nebo potraviny či také spálu.

 

Tipy na dentální hygienu

 

 

 

 

Zpět do obchodu