Superbylinky a koření? Proč je zařadit do jídelníčku?

Během následujících měsíců začíná být velké množství bylinek v sezóně. Dnes vám přinášíme tipy na superpotraviny, přesněji řečeno na superbylinky a koření, které mají ohromný vliv na vaše celkové zdraví i zdraví vašich zubů.

Informovanost ohledně benefitů těchto bylinek a koření vám může pomoci zamyslet se nad vlastním stravováním, přehodnotit některé jídlo, které konzumujete, a naopak podpořit co nejvíce vaše zdraví, které je potřeba chránit proti stresu, volným radikálům, virům a bakteriím. Co nejlepšího můžete svému tělu dát?

Dnes se dozvíte skvělé tipy na rychlé recepty, které budou pro vaše tělo doslova vitamínová/ antioxidační bomba. Jaké jedno chutné koření byste měli jíst denně a proč?

Věříme, že vám dnešní článek může pomoci k ještě většímu úsměvu na tváři, protože štěstí a krása vychází také zevnitř! O úsměv zvnějšku se můžete postarat pomocí bělící LED sady na zuby od značky Toothy, obsahující speciální gel – který také obsahuje přírodní látky a byliny (aloe veru, heřmánek, granátové jablko) a je vhodná i na citlivé zuby.

pexels-mike-van-schoonderwalt-5504603 

 

 

Bazalka

Má silné antibakteriální účinky, pomáhá tak odstraňovat bakterie z dutiny ústní a zabraňovat vzniku zubního kazu. Pomáhá také osvěžovat dech, právě díky svým antibakteriálním účinkům. Pokud potřebujete po nějakém jídle (například v restauraci, u stánku nebo i doma) spravit chuť v ústech a nemáte zrovna po ruce žvýkačku, zkuste se podívat, jestli zrovna nenabízí třeba bazalkovou limonádu. Doporučujeme také nosit stále u sebe Toothy Fresh sprej, který dech krásně osvěží a je ideální do kabelky. Bazalka se také hojně využívá v ájurvédské medicíně pro léčbu infekcí dutiny ústní. Navíc je teď během března, dubna a května v plné sezónně! 

TIP:

Připravte si domácí bazalkovou limonádu

Bazalka chutná výborně v kombinaci s jahodami, zkuste jahody nakrájet na plátky, přidejte kolečka citronu pro osvěžení, led a několik lístků bazalky (doporučujeme předem rozmačkat, aby uvolnila svoji vůni a chuť). Výborná limonáda je na světě.

Připravte si bazalkový čaj

Ano, z bazalky lze připravit lahodný čaj, který má ještě navíc spousta benefičních účinků. Stačí jen v hrnci nebo konvici uvařit vodu, přidat 6 lístků bazalky s trochou citronu (to lžící rozmačkat), přidat černý čaj (sypaný nebo v sáčku) a vše zalít vodou. V případě potřeby doslaďte medem nebo rýžovým sirupem!

Připravte si domácí bazalkové pesto

Na bazalkové pesto existuje řada vynikajících receptů, jeden z nejjednodušších je recept ze stroužku česneku, hrsti bazalky, piniových oříšků, parmazánu, soli a olivového oleje – stačí vše smíchat podle chuti. Pesto pak můžete použít na těstoviny nebo jen tak samotné na čerstvé pečivo.

pexels-pixabay-40720 

 

Skořice

Nejen že je skořice výborná ve sladkých i slaných pokrmech a dodává unikátní silnou chuť, má také velkou řadu zdravotních přínosů – a to nejen pro naše zuby. Má vliv na náš metabolismus, který dokonce dokáže zrychlit, je plná antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. Má také proti zánětlivé účinky, pomáhá bojovat s infekcemi a obnovovat tkáně, snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a pomáhá balancovat citlivost na hormon inzulín, který reguluje cukr v krvi. Skořice obsahuje vysoké množství vápníku, který pomáhá k posílení zubů a kostí, má také antibakteriální účinky.

TIP:

Pro vysoké pozitivní zdravotní účinky se snažte skořici zařadit do svého jídelníčku každý den. Vyzkoušejte třeba přidat lžičku skořice do vaší oblíbené sladké snídaně nebo svačiny – do jogurtu, ovesných vloček, jen tak posypat na ovoce (třeba na jablka), na pečivo s máslem a medem nebo do smoothie, čajů a svařených nápojů. Nejlepší možná skořice je cejlonská, nazývá se také pravá skořice – právě tato skořice má nejsilnější účinky.

pexels-daria-shevtsova-1071015

 

Kurkuma

Kurkuma se většinou využívá pro indické pokrmy, má výraznou žluto-oranžovou barvu, svými zdravotními účinky se zařazuje mezi superpotraviny. Má vysoké protizánětlivé účinky, jedná se o silný antioxidant, působí jako přírodní zbraň proti rakovině úst a Alzheimerově chorobě. Kurkumu můžete používat jako příměs do smoothie nápojů, pro přípravu zeleniny, polévek, rýže i vajíček.

 TIP:

Vyzkoušejte Kurkuma latte! V hrnci smíchejte hrnek mléka (můžete použít alternativy: mandlové, kokosové), 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce medu, 1 lžíci zázvoru, špetku skořice. Nesmí se vařit, pouze ohřát na středním stupni. Dobrou chuť!

 pexels-karolina-grabowska-4199144

 

Hřebíček

Hřebíček má schopnost ulevit od bolesti zubů, obsahuje účinnou látku eugenol, která pomáhá právě zmírnit i tu největší bolest zubů. Hřebíček má také vysoké antimikrobiální účinky, posiluje imunitu a působí jako desinfekce. Má krásnou nasládlou vůni a můžeme ho využít při přípravě některých pokrmů nebo horkých zimních nápojů – především pro přípravu svařáku. pexels-eva-elijas-5740320

 

Česnek

Česnek má silné antibakteriální a antivirové účinky. Obsahuje vysoké množství vitamínu C a také látku zvanou Alicin (která česneku dává silné aroma a chuť), což je přírodní antibiotikum. Pozitivní účinky česneku na zdraví byly již známy před více jak 3 tisíci lety před naším letopočtem, pomáhá v léčbě nachlazení, snižuje krevní tlak, zlepšuje hladiny cholesterolu a snižuje riziko srdečních chorob.

pexels-daria-shevtsova-4117620

 

 

Zpět do obchodu