Výborné podzimní recepty a suroviny

Podzim je již tady a s ním přichází také změna návyků – ať už je to vytáhnutí teplejšího oblečení (především hřejivých svetrů a šál), více času stráveného doma, nebo také změna v  typických sezónních potravinách a jídlech.

Jaké potraviny jsou nyní v sezóně a mohou také příznivě působit také na vaše zuby? To se dozvíte v dnešním článku! Navíc vám také přinášíme několik tipů na zdravé podzimní svačinky a také večeře ze sezónních potravin! Vyzkoušejte je! Jsou rychlé, snadné, zdravé a hlavně výborné! Nebudete zklamáni.pexels-pixabay-220722

 

Jaké potraviny jsou v sezóně?

Mezi typické podzimní suroviny můžeme zařadit následující:

  • Zelenina: mrkev, celer, cibule, brokolice, kapusta, květák, bílá ředkev, brambory, dýně, cuketa nebo houby
  • Ovoce: jablka, jahody, hrušky, hroznové víno, švestky
  • Ostatní: zázvor, sýr, bazalka, quinoa, sezamová semínka, stevia,

Spousta z těchto jídel pomáhá udržovat vaše zuby a dutinu ústní čisté – podporují produkci slin a chrání tak zuby a dásně před škodlivými bakteriemi. Navíc obsahují také potřebné vitamíny a minerály, které zuby posilují. Můžete tak s nimi podpořit váš bílý úsměv a zdraví zubů po domácím bělení s bělící sadou Toothy!pexels-tim-mossholder-1549666

 

Zdravé a jednoduché podzimní recepty

Vyzkoušejte nějaké ze zdravých podzimních jednoduchých receptů – ideálních jako rychlá svačina (namísto sladkých čokoládových tyčinek). Některé z receptů jsou vhodné také jako zdravá rychlá večeře, při čemž potřebujete opravdu minimum surovin.

Jablečná svačina

Jablka nakrájejte na plátky a potřete je arašídovým máslem (či podobnou alternativou), na závěr posypte skořicí! Zdravé, rychlé, snadné!

Sušené švestky s oříšky

Do sušené švestky vtěsnejte madle, lískové oříšky, pekanové ořechy, nebo jakýkoliv jiný druh oblíbených semínek a oříšků! Výborná sladká svačina, vhodná i na mlsání k televizi!

Bramborové/ řepové lupínky

Máte rádi smažené chipsy? A co takhle zkusit zdravější variantu – zeleninové pečené chipsy? Jak na ně? Základem jsou co nejtenčí plátky zeleniny, aby byla lupínka co nejvíce křupavá  -pak už pouze přidáte sůl, popřípadě jiné oblíbené koření, trochu oleje a upečete v troubě na velmi nízkou teplotu!

Zeleninové placičky

Cuketové/ mrkvové/ květákové placičky! Můžete do nich dát téměř jakoukoliv zeleninu, kterou nastrouháte, přidáte vajíčko, sůl, pepř, trochu mouky a osmažíte lehce na pánvi! S jogurtovým dipem může složit i jako výborná rychlá večeře.

Pečená hruška s kozím sýrem

Tento podzimní recept si zamilujete, hlavně pokud jste příznivci kozího sýru! Hrušku nakrájíte na plátky, posypete kozím sýrem, vlašskými ořechy a zakápnete kapkou medu! A výtečná svačina/ zdravá večeře je na světě!

 

Pozor na rafinované cukry

Pozor si dejte na rafinovaný cukr a příliš průmyslově zpracované potraviny, které jsou pro zdraví nejvíce škodlivé.

Více informací se dozvíte v článku věnovanému tomuto tématu: Vliv přílišné konzumace cukru na vaše zdraví a zuby. Můžete se tam dočíst o negativním působení konzumace velkého množství cukru na celkové zdraví člověka, včetně negativního vlivu na krásu a zdraví zubů i dásní.

pexels-valiphotos-589816 

 

 

 

Zpět do obchodu